آموزش ها و مقالات, مطالب آموزشی شبکه

آشنایی با SSDهای M.2, SATA, Pcle, NVMe

آشنایی با حافظه های understanding-M.2-SSDs

امروزه با فناوری های درحال تکامل، افزایش گزینه های در دسترس‌ و کلمات اختصاری متعدد ارتقا حافظه می تواند بسیار گیج کننده باشد. همه ی حافظه های SSD  یکسان نیستند و عناصر کلیدی وجود دارد که سازگاری ، سرعت و قیمت آن ها را تعیین می کند.

در این مقاله به فاکتور فرم M.2 و تفاوت بین  PCle در مقابل  SATA و معنای دقیق NVMe می پردازیم که باتوجه به این اطلاعات شما می توانید تصمیم بگیرید کدام SSD برایتان مناسب تر است.

M.2 چیست؟

M.2 یک فرم فاکتور است که در سال ۲۰۱۲ معرفی شد و برای جایگزینی استاندارد mSATA طراحی گردید.  M.2ها به گونه ای طراحی شده اند که ذخیره سازی با کارایی بالا را در دستگاه های نازک و کم مصرف مانند لپ تاپ های اولترابوک، تبلت وکامپیوتر  فراهم می کنند.

‏M.2  برای به حداکثر رساندن pcb(برد مدار چاپی) طراحی شده است و در عین حال فضایی که در رایانه شخصی یا لپ تاپ شما اشغال میکند را به حداقل می رساند. برای اتصال SSD مشخص شده M.2 ، مادربرد شما باید یک اسلات M.2 داشته باشد.

M.2 کوچک است و مستطیل شکل، و تقریبا شبیه یک تکه آدامس است. M.2 ها می توانند سایز های مختلفی داشته باشند.

مدل های تولید شده در عرض های ۲۲,۱۶,۱۲یا۳۰ میلی متری هستند که متدوال ترین اندازه عرض آنها ۲۲میلی متری است . همچنین میتوانند  با طول های ۸۰,۶۰,۴۲,۳۸,۳۰,۲۶,۱۶ و یا ۱۱۰میلی متر باشند. مادربرد ها طول های مختلفی را برای  یک ماژول M.2  در نظر می گیرند تا انعطاف پذیری داشته باشند در حالی که عرض آنها ثابت تر است.

SATA چیست؟

SATA یک گذرگاه یا مسیر عمومی برای ارتباط ابزار های ذخیره سازی داده (مانند دیسک و درایو نوری ) به گذرگاه میزبان است که در سال ۲۰۰۳راه اندازی شد و پیشرفت های عظیمی را در محاسبات و ذخیره سازی حافظه با خود به ارمغان آورد.

در ابتدا رابط های  SATA برای هارد دیسک ها طراحی شده بودند اما هنگامی که SSDها وارد بازار شدند از همان رابط ها استفاده کردند تا کاربران بتوانند به راحتی درایو های ذخیره سازی خود را ارتقا دهند.

PCle چیست؟

Pcle یک رابط کامپیوتری است برای اتصال قطعات با سرعت بالا که یک رابط جدید تر از SATA است و فضای کمتری را در رایانه شما اشغال می کند.

یکی از مهم ترین ویژگی ها برای اتصال PCle اجرای خطوط متعدد است, PCle از چهار خط برای دستگاه های ذخیره سازی استفاده می کند که در نتیجه تبادل داده ها چهار برابر سریع تر از SATA است که فقط یک خط دارند که این سرعت خواندن و نوشتن را سریع تر می کند.

NVMe چیست؟

هنگامی که می‌خواهیم یک رابط SATA را ارتقا حافظه دهیم، باید یک SATA SSD به آن متصل کنیم. اما زمانی که یک رابط pcle داریم باید چه کاری انجام دهیم؟

NVMe یک پروتکل ارتباطی است که به طور اختصاصی برای کار با حافظه فلش با استفاده از رابط PCle طراحی شده است. و برای استفاده از ماهیت موازی SSD ایجاد گردیده. SSDهای NVMe همراه  با رابط PCle سرعت خواندن و نوشتن بی نظیری را ایجاد می کنند با این حال میتوانید SSDهای سازگار با PCle را که غیر  NVMe هستند نیز تهیه کنید.

Nvme ساختار موازی cpuها، پلتفرم ها و برنامه های کاربردی را تکمیل می کند که این ساختار های موازی توانایی این را دارند که دستورات بیشتری را به طور همزمان به جریان بیاندازند.

NVMe از یک مسیر بهینه سازی شده برای صدور دستورات و تکمیل ورودی و خروجی استفاده می‌کند و از عملیات موازی با حداکثر ۶۴۰۰ فرمان در یک صف I/O و ۶۴۰۰ صف ممکن پشتیبانی می‌کند،درصورتی که  پروتکل های قدیمی تر مانند SCSI ماهیت سریالی دارند و تعداد مشخص و محدودی از دستورات را در یک صف بررسی می کنند.

رابط SATA در مقابل PCle

اکنون که می دانیم که M.2 می تواند برای اتصال نوع حافظه تعیین کننده باشد، میتوانیم به درک رابط های SSD بپردازیم:

به طور کلی برای ساخت رایانه شخصی، یک رابط، دو یا چند جز مجزا را برای تبادل داده یا اطلاعات به هم متصل می کند.

رابط های SATA وPCle اتصالات فیزیکی هستند که داده ها را از حافظه ذخیره سازی به رایانه منتقل می کنند. SATA و PCle ها تنها رابط های موجود برای SSD نیستند اگرچه در حال حاضر رایج ترین نوع رابط ها می باشند.

یکی از مزیت های مهم PCle نسب به SATA توانایی انتقال داده در حداکثر چهار خط است در حالی که SATA فقط توانایی انتقال یک خط را دارد. ترکیب NVMe و اتصال PCle منجر به سرعت خواندن و نوشتن چهار برابر سریع تر از رابط SATA SSD است.

کدام رابط SSD مناسب تر است؟

در اولین قدم شما باید سازگاری کامپیوتر خود را در نظر بگیرید که این گزینه مهم ترین عامل در انتخاب رابط SSD است. اگر به اسلات روی مادربرد نگاه کنید تشخیص تفاوت بین اتصالات PCle و SATA می تواند سخت و چالش برانگیز باشد. بنابراین بهتر است مشخصات رایانه خود را بررسی کنید و متوجه شوید رایانه شما از کدام رابط پشتیبانی می کند.

اگر  گزینه چند اسلات  M.2 را دارید که حداقل یکی از آنها رابط  PCle پشتیبانی می کند ارزش آن را دارد که ارتقای SSD را در نظر بگیرید که همانطور که در این مقاله گفتیم وقتی PCle با یک SSD NVMe ترکیب شود زمان خواندن و نوشتن بسیار سریع تر خواهد شد.

در این مقاله سعی کردیم نکات کلیدی و تفاوت های حافظه های SSD را در اختیارشما کاربران محترم  قرار دهیم. در صورت تمایل می توانید در مقاله های آموزشی مربوط به M.2 SSD ها در قسمت آموزش ها و مقالات اف کی نت با ما همراه باشید.

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

یک نظر در “آشنایی با SSDهای M.2, SATA, Pcle, NVMe

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code