چگونه بهترین درایو هارد دیسک را برای سرور انتخاب کنیم؟
چطور بهترین درایو هارد دیسک سرور را انتخاب کنیم؟ سوالی که ممکن است ذهن تعداد زیادی از کاربران شبکه را به خودش مشغول کرده باشد. درایو هارد دیسک یا همان به اختصار HDDها از رایجترین فضاهای ذخیرهسازی هستند. البته زمانی که بحث سرور میشود انتخاب آنها کمی سخت و دشوار خواهد بود و به راحتی نمیتوانید از کنار آن بگذرید.
همان طور که خودتان هم میدانید سرورها دارای چهارچوبهای پیچیدهتر و البته استانداردهای بیشتری نسبت به سیستمهای خانگی هستند. بنابراین زمانی که نوبت به انتخاب هارد دیسک سرور میشود باید توجه بیشتری به تمامی جوانب داشته باشید. نگران نباشید! ما در این مطلب قصد داریم که بیشتر در این مورد صحبت کنیم و در نهایت ببینیم که چطور میتوانید یک درایو هارد دیسک مناسب برای سرور خود انتخاب کنید. همراه ما باشید.
خب، در این مقاله ما انواع اصلی هارد دیسکهای سرور را معرفی میکنیم و البته که تفاوتهای آنها را بررسی میکنیم. از طرفی به این موضوع میپردازیم که آیا حتما باید هارد دیسکهای برند و کمپانی خاصی را خریداری کنید یا نه؟
“هارد دیسکهای سرور باید در کمترین زمان ممکن و بدون تاخیر به درخواستهای بسیاری در آن واحد پاسخ دهند و سطح مناسبی از چگالی دادهها را فراهم کنند“
درایوهای هارد دیسک سرور در تمام روز سال و به صورت ۲۴ ساعته باید آماده به کار باشند! یک لحظه این شرایط را تصور کنید.
به نظرتان تاخیر در پاسخگویی یا حتی عدم وجود اطمینان به تجهیزات متناسب با این موقعیت است؟ مسلما خیر! این درایوها نه تنها باید بدون تاخیر به درخواستها پاسخ دهند بلکه باید کاملا قابل اطمینان باشند و سرعت و عملکرد بهینهای هم از خودشان نشان دهند.
پس میتوان اینطور گفت که قابلیت اطمینان، عملکرد و زمان پاسخگویی از مهمترین الزاماتی هستند که باید در انتخاب هارد دیسک سرور در نظر بگیرید:
قابلیت اطمینان
سرورها عموما وسعت بسیار زیادی دارند و از دست دادن دادهها و عدم ریکاور شدن آنها ضررات چندین میلیونی به مجموعه میزنند. بنابراین در چنین شرایطی اطمینان به قطعات سرور میتواند احتمال این اتفاقات را به کمترین میزان خود برساند.
عملکرد
سرورها به منظور پاسخگویی به چندین درخواست همزمان طراحی شدهاند. به همین منظور باید بتوانند با سرعت بالایی اطلاعات را پردازش کنند.
زمان پاسخگویی
سرعت در پاسخگویی به درخواست کاربران از دیگر فاکتورهای حیاتیست. مطمئنا کاربران نباید برای رسیدن به نتیجه مدت زمان زیادی منتظر بمانند.
چگونه بهترین هارد دیسک را برای سرور انتخاب کنیم؟
در این بخش میخواهیم دستهبندیهای مختلف و البته اصلی این قطعه را معرفی کنیم. در حال حاضر HDDها در مدلهای زیر موجود هستند:
SATA
سرعت دیسکهای SATA بین ۵۴۰۰ تا ۷۲۰۰ RPM است – اگر یادتان باشد قبلا گفتیم که RPM همان معیار اندازهگیری دور بر دقیقه است. این درایوها خیلی مشابه به نمونه هاردهای معمولی هستند که اکثر کاربران از آنها استفاده میکنند. از گزینههای موجود در این زیر مجموعه میتوانیم به Seagate Exos 7E2 و Western Digital 6TB Ultrastar DC HC310 اشاره کنیم.
در نسخه RAID سرعت ۷۲۰۰ دور بر دقیقه است. این درایوها تنها از دستورات ویژه و بخصوص RAID-controller پشتیبانی میکنند.
SAS
آخرین مدل از هارد دیسکها مدل SAS هستند. مدلی که با بیشترین سرعت دادههای پرکاربرد را ذخیره میکند(سرعتی حدود ۱۵۰۰۰ دور بر دقیقه). Seagate Exos 7E8 و Western Digital RE SAS دو نمونه از این مدل دیسکها هستند.
این هم از این! البته هنوز تمام نشده است. پرسش دیگری که باید به آن پاسخ دهید این است، SATA یا SAS؟ در واقع شما باید ببینید که به چه مدل ارتباطی نیاز دارید. اگر موافق باشید در ادامه بیشتر در این مورد صحبت کنیم.
SATA یا SAS؟
رابط SATA نتیجه همان تغییراتی است که در IDE صورت گرفته و بعدها به PATA تغییر نام داد. در ابتدا این رابط تنها به منظور استفاده در سیستمهای خانگی و صنعتی که نیازها و انتظارت متوسطی دارند طراحی شده بود.
در واقع تمرکز اصلی SATA ارائه عملکردی مطمئن و بهینه در چنین شرایطی بوده است. در همین حال و در سمت دیگر ماجرا SAS را داریم. این مدل جانشنین رابط کلاسیک SCSI میباشد.
ب، فرق این دو در چیست؟ اساسا رابط SAS نسبت به SATA پهنای باند بیشتری دارد. البته که نسل سوم هارد دیسکهای SATA حدود ۶ گیگابایت بر ثانیه پهنای باند دارند – درست مانند نسل دوم دیسکهای SAS. در حال حاضر سرورهایی که به نسل سوم کنترلرهای SAS مجهز شدهاند پهنای باندی بیش از ۱۲ گیگابایت بر ثانیه دارند. مقدار قابل توجهی است، اینطور نیست؟
بد نیست بدانید که برای اتصال، دیسکهای SAS باید به یک کنترلر مناسب مجهز شوند. در نتیجه این کار باعث میشود که رابطهای سازگار با SAS به درایوهای SATA هم متصل شوند – و برعکس.
موضوع دیگری که اینجا قابل توجه است توانایی ارتباط دو طرفه – Full Duplex دیسکهای SAS است. این یعنی هارد دیسک میتواند همزمان دو دستور خواندن و نوشتن را انجام دهد – یک دستور خواندن و یک دستور نوشتن – همچنین دیسکهای SATA میتوانند یا عمل نوشتن را انجام دهند یا خواندن. البته که این مزیت زمانی قابل توجه است که از تعداد زیادی دیسک استفاده کنید.
با توجه به نکاتی که بالا به آنها اشاره کردیم انتخاب شما کدام است؟
اگر که قصد ساخت فضاهای ذخیرهسازی BULK را دارید و به عملکرد بالایی هم نیاز ندارید SATA انتخاب مناسبی است. اما اگر به دنبال پاسخگویی بدون وقفه و سرعت بالا هستید بهترین انتخاب برای سرور شما دیسکهای SAS هستند.
از HDDهای معمولی دوری کنید!
بدون شک دیسکهای معمولی قیمت کمتری دارند و راحتتر میتوانید آنها را تهیه کنید. اما فراموش نکنید که این نمونهها برای فضای سرور و نیازهای آن طراحی نشدهاند!! به عنوان مثال، دیسکهای معمولی مقاومت چندانی در برابر لرزش ندارند. در نتیجه ضربهای که HDDهای سرور تحمل میکنند به راحتی هارد دیسکهای معمولی خانگی را از بین میبرد. علاوه بر اینها دیسکهای معمولی خطاهای غیر قابل ریکاوری بیشتری دارند و از دستورات RAID-controller هم پشتیبانی نمیکنند.
البته که نباید از طرف دیگر بام هم بیفتید! HDDهای متوسط به راحتی برای سرورهای NAS خانگی جوابگو هستند و میتوانند نیازهای آن را برطرف کنند. در واقع نیازی نیست که هزینه زیادی صرف درایوهای کلاس سرور کنید، تنها برای اینکه یک سرور خانگی کوچک راهاندازی کنید.
با این حال هارد درایوهای سرور در مقایسه با نمونههای معمولی مزیتهای بسیاری دارند:
- درایوهای سرور در مقابل لرزش و ضربه مقاومت بیشتری دارند.
- امکان کنترل ارتعاش اضافی قرار گرفته بر روی درایو.
- با استفاده از یک تکنولوژی کاملا اختصاصی و ویژه میزان ارتفاع بالای هد و همچنین موقعیتیابی به میزان چشمگیری افزایش پیدا میکند.
- با استفاده از نرمافزار Rich self-diagnostics خطاهای صورت گرفته در دیسک به سرعت گزارش میشوند.
سطح خطاهای غیرقابل بازیابی
یکی دیگر از تفاوتهای چشمگیری که در هارد درایوهای سرور مشاهده میکنید میزان و سطح خطاهای غیرقابل بازیابی است.
در SATAهای معمولی این مقدار بین ۱۰ تا ۱۴ است. این یعنی زمانی که ۶ دفعه یک درایو ۲ ترابایتی را بازنویسی میکنید به احتمال ۱۰۰% یک خطای غیرقابل بازیابی دریافت خواهید کرد.
با این حال این خطا برای استفادههای خانگی خطری به همراه ندارد. اما اگر که قصد بازنویسی ماهانه دیتابیسهای مهمی را دارید باید منتظر پیامدهای آن باشید. این مقدار برای دیسکهای SAS کمتر است – بین ۱۰ تا ۱۶٫ برای دیسکهای SATA RE/SAS NL هم بین ۱۰ تا ۱۵ میباشد.
خوشبختانه این نرخ خطا در درایوهای SAS کمتر است. به این خاطر که در این درایوها برای تایید از ۸ بایت داده اضافهتری استفاده شده است. به همین خاطر این درایوها دارای الگوریتمهای ریکاوری و خواندن پیشرفته هستند.
به عنوان مثال، جدول زیر شامل اطلاعات مربوط به احتمال بروز خطا در بازسازی انواع مختلف درایوهای پیکربندی شده در آرایه RAID سطح ۵ میباشد:
درایو ۶۰۰ گیگابایت | درایو ۱ ترابایت | |
---|---|---|
SATA | 24% | 40% |
SATA RE/SAS NL | 2.4% | 4% |
SAS | 0.24% | 0.4% |
نکته: تعداد خطاهای احتمالی متناسب با تعداد درایوهای موجود در آرایه RAID است.
چطور درایوهای SAS نرخ خطای کمتری تولید میکنند؟
- اندازه سکتورهای موجود بر روی دیسک SATA – ۵۱۲ بایت. دیسک SAS – ۵۲۰ بایت. این ۸ باید اضافی به منظور تایید توازن استفاده میشوند.
- الگوریتمهای خواندن – reading.
- الگوریتمهای پیشرفته ریکاوری بدون وجود کنترلر.
فرم فاکتور درایو (اندازه درایو)
فرم فاکتور درایو به طور مستقیم ظرفیت و همچنین میزان راندمان انرژی سرور را تعریف میکند. در حال حاضر تنها دو اندازه برای دیسکها وجود دارد. یکی ۳٫۵ و دیگری ۲٫۵، که هر کدام به ترتیب با نام LFF و SFF هم شناخته میشوند.
در این بین اندازه ۳٫۵ بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد – این مدل اجازه میدهد که حداکثر میزان دادهها را ذخیره کنید. عموما درایوهای ۴ ترابایتی ۳٫۵ اینچی برای سرورهایی که نیازهای ذخیرهسازی بالایی دارند پیشنهاد میشوند.
مدلهای WD Gold 4TB Enterprise Class Hard Disk Drive و Seagate 4TB IronWolf از این نمونهها هستند. قسمت بد ماجرا این است که این درایوها نسبت به نمونه کوچکتر یعنی ۲٫۵، انرژی بیشتری مصرف میکنند. علاوه بر اینها، SSDها با چنین فرم فاکتوری موجود نیستند و باید از یک آداپتور ۳٫۵ اینچی مخصوص استفاده کنید – به عنوان مثال ORICO 2.5” به آداپتور ۳٫۵” Hard Drive.
اصلیترین مزیت هارد درایوهای ۳٫۵ اینچی فضای زیاد در قبال قیمت مقرون به صرفه است. نسبت قیمت آنها در هر گیگابایت بهترین است.
مدل ۲٫۵ اینچی اندازه معمول برای لپتاپهای HDD یا SSDهای مبتنی بر SATA است. اگرچه این درایوها تنها ۱ اینچ از نظر اندازه کوچکتر هستند با این حال مصرف انرژی کمتری در مقایسه با مدل بزرگتر ۳٫۵ اینچی دارند. اخیرا حداکثر اندازه برای این درایوها حدود ۲ ترابایت است. (نگاهی به DELL 2TB 7.2K SAS 2.5” یا Hewlett Packard Enterprise 2TB SATA بیندازید)
ظرفیت درایو
و اما میرسیم به مبحث ظرفیت درایوها. ظرفیت درایوها مهمترین مشخصات آنها محسوب میشوند. فرقی نمیکند که درایو HDD باشد یا SDD. برای استفاده خانگی آن را میخواهید یا از کلاس سازمانی است! موضوع ظرفیت کاملا جدا از تمامی این موارد است.
درایوهای ۳٫۵ اینچی بیش از ۱۴ ترابایت داده بر روی خود ذخیره میکنند(به عنوان مثال Western Digital 14TB Ultrastar DC HC530)، در حالی که نمونه ۲٫۵ اینچی تنها میتواند بین ۲ تا ۴ ترابایت اطلاعات ذخیره کند(مانند SEAGATE 1TB EXOS 7E2000 HDD).
با این حال خرید درایوی که بیشتری ظرفیت را دارد همیشه هم ایده خوبی نیست! بهتر است که هیچ وقت تنها یک درایو بر روی سرور نصب نکنید. بهترین کار این است که چندین درایو را(حداقل دو) بر روی سرور نصب کنید، در چنین حالتی میتوانید اعتماد و اطمینان به سیستم را تضمین کنید.
به عنوان مثال در یک سرور ۴ ترابایتی بجای اینکه تنها یک درایو ۴ ترابایتی خریداری کنید میتوانید از ۴ درایو ۱ ترابایتی یا ۲ درایو ۲ ترابایتی استفاده کنید.
در این حالت نه تنها سرعت خواندن و نوشتن بیشتر میشود بلکه میتوانید یک RAID داشته باشد و از اتلاف دادهها هم جلوگیری کنید. این یکی از دلایلی است که ظرفیت درایوهای سرور نسبت به دسکتاپ کمتر است.
طبقهبندی هارد دیسکها
کمپانیهای سازنده هارد دیسکها اغلب به منظور خلاصه کردن مشخصات و همچنین راحتتر کردن فرآیند انتخاب، هارد درایوها را در کلاسهای مشخصی طبقهبندی میکنند:
اقتصادی – Economic(ECO)
دیسکهای موجود در این کلاس نسبت به هر واحد قیمت کمتری دارند. میزان عملکرد و قابلیت اطمینان این درایوها مناسب سیستمهای سطح مبتدی میباشد.
این درایوها باید در محیطهایی با فشار/بحران کمتر و همچنین میزان ورودی/خروجی متوسط مورد استفاده قرار بگیرند. اگر که بار زیادی بر روی این درایوها وارد شود میزان اطمینان به آنها کمتر شده و در نتیجه با مشکل روبرو خواهید شد.
درایوهای ECO دارای سرعت ۵۴۰۰ تا ۷۲۰۰ دور بر دقیقه هستند و معموما هم از رابط SATA استفاده میکنند.
Business Critical(BC) یا Nearline
کلاس بعدی دیسکهای BC هستند. این کلاس نه تنها ظرفیت بیشتری را در اختیارتان میگذارد بلکه به ازای هر ۱ گیگابایت قیمت کمتری هم دارد.
این مدل به منظور ارائه عملکردی بهینه و قابل اطمینان طراحی شدهاند. بسته به نوع عملیات سرور این درایوها میتوانند به رابط SAS یا SATA مجهز شوند. سرعت درایوهای BC حدود ۷۲۰۰ دور بر دقیقه است.
سازمانی – Enterprise(EP)
درایوهای کلاس سازمانی حداکثر میزان عملکرد و قابلیت اطمینان را برایتان فراهم میکنند. این مدلها به منظور تحمل فشار کاری زیاد طراحی شدهاند. رابط هارد دیسکهای EP از نوع SAS است و سرعت چرخشی آنها هم بین ۱۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ دور بر دقیقه میباشد.
SSD Enterprise Performance/Mainstream
آخرین کلاس مربوط به درایوهای SDD Enterprise Performance میباشد. این مدلها بهترین عملکرد و بیشترین دوام را در بخش SDD در اختیار کاربران قرار میدهند.
به همین منظور برای استفاده در سیستمهایی که میزان تقاضای ورودی/خروجی بالایی دارند انتخاب مناسبی هستند. جالبتر اینکه این مدلها در کنار رابط SAS عملکرد بهتری در بخش ورودی/خروجی ارائه میکنند – تکنولوژی SLC یا MLC.
در نهایت اینکه Enterprise Mainstream SDD همراه با تکنولوژی MLC به رابط SATA مجهز هستند و قیمت مقرون به صرفهتری هم دارند.
انتخاب برند هارد دیسک
و در آخر مهمترین سوالی که برای خرید بهترین درایو هارد دیسک باید به آن پاسخ دهید. آیا باید حتما به سراغ درایوهای برند بروید؟؟
شاید خودتان هم بدانید که شرکتهای IBM، HP یا Dell خودشان هارد درایو تولید نمیکنند! این شرکتها قطعات را از تولیدکنندگان شخص ثالث خریداری میکنند، آنها را آزمایش میکنند و در نهایت لوگو خودشان را بر روی آنها میزنند.
از یک طرف دیگر این درایوها مزیتهایی هم به همراه دارند:
- سیستم عامل/فریمور ویژگیهای کنترلرهای مدلهای مختلف سرور را در نظر میگیرد.
- کنترل کیفیتهای اضافی و همچنین تستهای استرس، میزان احتمال خرید درایوهایی که مشکلات پنهان و درونی دارند را به طرز چشمگیری کاهش میدهد.
- ضمانت کامل پس از فروش و پشتیبانی ویژهای برای درایوهای برند موجود است.
هارد دیسکهای Native حدود دو تا سه برابر گرانتر از این مدلها هستند(اما با لوگو شرکتهای سازنده غیر بومی). شما میتوانید به سراغ دیسکهای توشیبا، وسترن دیجیتال، Seagate و … بروید و خودتان تفاوت قیمتها را مشاهده کنید.
تجربه نشان داده که هارد دیسکهای غیر بومی یا همان non-native بدون وقفه به کارشان ادامه میدهند:
- سرورهای HP – حداقل از نسل شش
- سرورهای IBM – حداقل از نسل M2
- سرورهای Dell – از نسل ۱۰ به بعد
طبق آمار مطمئنترین درایوها ساختههای هیتاچی است. در جایگاه دوم وسترن دیجیتال و در جایگاه سوم هم Seagate قرار میگیرد.
گارانتی را چک کنید
همان طور که خودتان هم میدانید گارانتی و خدمات پس از فروش فاکتور مهمی در خرید وسیله هستند، مخصوصا وسایل تکنولوژی و مرتبط با فناوری. اگر که قصد دارید به سراغ هارد دیسکهای غیر بومی بروید بهتر است از ضمانتنامه و گارانتی آن مطمئن شوید.
نتیجهگیری
زمانی که قصد خرید یک درایو هارد دیسک را دارید باید ابتدا به فکر وظایفی که سرور بر عهده دارد باشید. به عبارت دیگر مسئولیتها و انتظاراتی که از یک سرور دارید:
- اگر که به دنبال فرآیندهای سریع و منابع ذخیره سازی قابل اعتماد نیستید و تعداد دیسکها از ۴ تا هم بیشتر نمیشود پیشنهاد میکنیم به سراغ نسخه SATA RAID بروید. این درایوها بهترین انتخاب برای سیستمهای ابتدایی هستند و قیمت مناسبی هم دارند.
- اگر که سرور آرایهها و دادههای خودش را در بیش از ۵ دیسک ذخیره میکند بهتر است به دنبال مدلهای SAS NL بروید. اغلب اوقات این دیسکها در سرور شرکتهای متوسط استفاده میشوند.
- اما اگر که انتظار عملکرد بالا و کاملا بهینه دارید و میخواهید به راحتی از فضای ذخیرهسازی دادهها استفاده کنید، بهتر است از درایوهای SAS سازمانی استفاده کنید. این درایوها برای سرورهایی با تعداد کاربران بالا انتخاب ایدهآلی هستند. سیستمهایی که با دادههای حساس سر و کار دارند.
- در برخی شرایط هم ترکیب چند مدل از درایوها بهترین استراتژی است. به عنوان مثال میتوانید در یک سرور هم از درایوهای SAS و هم SATA استفاده کنید.
در آخر اینکه برای تضمین عملکرد سیستم بهتر است که در آرایههای RAID از چندین دیسک مختلف(از برندهای متفاوت) استفاده کنید.