آموزش ها و مقالاتمطالب آموزشی شبکه

آشنایی با انواع روتر ها و مودم ها

سلام به همه ی همراهان عزیز سایت اِف کِی نِت  در این مقاله قصد داریم در مورد انواع روتر ومودم اعم از انواع مودم بی سیم و همراه و انواع مودم ADSL صحبت کنیم . در دهه‌های اخیر در ایران و جهان، شبکه و اینترنت جزئی جدای ناپذیر از زندگی روزمره ما شده است. لازمه سرویس گرفتن از یک شرکت خدمات دهنده اینترنتی استفاده از مودم است.

حتما تا کنون با تجربه چند ساعت قطعی اینترنت رو به رو شده‌اید. در آن ساعات گویی بخش بزرگی از ارتباطات و کارهای روزمره ما لنگ می‌ماند. اگر یکی از استفاده کنندگان اینترنت خانگی هستید، قطعا یک روتر یا مودم برای منزل خود خریداری کرده‌اید. در حقیقت دنیای اینترنت و شبکه بسیار گستره و بزرگ و البته پیچیده است. اما در ادامه قصد داریم مباحث مختلف مربوط به انواع مودم ها و روترها را به زبانی ساده تر و کم تر فنی بیان کنیم.

 

انواع مودم های مخابراتی

کنسول‌های قدیمی بازی را به خاطر دارید؟

کنسول سگا یکی از خاطره انگیزترین آن‌هاست. برای بازی کردن باید یک اسلات بازی را درون یک دستگاه مخصوص قرار می‌دادیم تا این دستگاه، اسلات را به تصویر و بازی متحرک تبدیل کند. عملکرد مودم نیز چیزی شبیه به این است. در دنیای کامپیوتر کد گذاری‌ها و داده‌ ها، همه و همه بر اساس سیستم دو دویی یعنی با اعداد ۰ و ۱ انجام می‌شود.

زمانی که سیگنال ‌های حاوی دیتا به اینترنت خانگی شما ارسال می‌شوند (مثلا متنی از سوی دوستتان) این متن هم در قالب اعداد ۰ و ۱ نوشته شده است. مودم‌ها به زبان ساده وظیفه ترجمه و تبدیل ۰ و ۱ ها به دیتاهای مورد نیاز ما مثل تصویر، ویدیو، متن و … را دارند.

routers-and-modems-9

کاربرد مودم

اگر شما هم از طریق اینترنت خود عکس یا پیامی برای دوست خود می‌فرستید مودم شما آن را به ۰ و ۱ تبدیل می‌کند و برای دوستتان ارسال می‌کند. به این کارها در اصطلاح مدولاسیون و دی مدولاسیون (Modulator و De-modulation) می‌گویند. علاوه بر مدولاسیون و دیمدولاسیون، مودم وظیفه تفکیک انواع داده و فشرده سازی آن‌ها را نیز بر عهده دارد.

یکی از کاربرد‌های مودم، استفاده از آن در بسترهای مخابراتی است. شبکه‌های مخابراتی، معمولا شبکه‌های بسیار گسترده ای هستند و در اکثر کشورها از آن برای ایجاد شبکه‌های گسترده استفاده می‌شود. پارامترهای مورد توجه در شبکه‌های مخابراتی چند مورد هستند. اساس شبکه‌های مخابراتی بر تبادل صوت است که سرویس‌هایی مثل پیامک و فکس را هم در بر می‌گیرد

و به دلیل پرهزینه بودن شبکه‌های مخابراتی، باید از پهنای باند ایجاد شده در این شبکه‌ها حداکثر استفاده را برد. به طور کلی وظیفه اصلی مدولاسیون و دی مدولاسیون در سیستم‌های مخابراتی بر عهده دو نوع کلی از مودم‌‌ها گذاشته شده است. مودم‌های با سیم برای تلفن ثابت و مودم‌های بی سیم برای تلفن‌های همراه.

انواع مودم ها بر بستر شبکه تلفن ثابت

در مودم‌هایی که بر بستر سیم کار می‌کنند، از بستر فیزیکی برای برقراری اتصال اینترنت استفاده می‌شود. به مودم‎هایی که برای برقراری اتصالات از سیم و کابل استفاده می‌کنند، مودم‌های ADSL می‌گویند.

ADSL سرواژه عبارت Asymmetric Digital Subscriber Line است. در اینترنت‌هایی که بر مبنای سیم تلفن از شرکت خدمات دهنده اینترنتی خود می‌گیرید، خرید انواع مودم ADSL نیز به شما پیشنهاد می‌شود چرا که این مودم‌ها عملیات مدولاسیون و دی مدولاسیون داده‌ها را بین شما و شبکه مخابراتی انجام می‌دهند.

routers-and-modems-1-768x443

در سیستم ADSL، سیم تلفن شما به دو بخش تقسیم می‌شود :

از یک بخش برای انتقال مکالمه و بخش دیگر برای تبادل داده‌ استفاده می‌شود.

اگر یک بار به انواع مودم ADSL که در خانه دارید نگاهی انداخته باشید دو کابل شبکه را می‌بینید که یکی به نام DSL و دیگری به نام LINE است. این تقسیم بندی گویای همان دو بخش مکالمه و داده است که در ابتدای جمله به آن اشاره کردیم.

انواع مودم ها بر بستر شبکه تلفن همراه

دسته دیگر اتصالات از طریق انواع مودم همراه و انواع مودم وای فای برقرار می‌شود که اساس تبادل داده بر اتصالات بی سیم است. این نوع اتصال اینترنت بیشتر در گوشی‌های تلفن همراه به کار گرفته می‌شود. برای بهره گیری از تبادل داده بر بستر امواج و بدون استفاده از سیم، نیازمند استفاده از سیم کارت‌ و یا انواع مودم همراه سیم کارت خور و انواع مودم جیبی هستیم. این مودم‌ها هیچ گونه اتصال سیمی ندارند. اینترنت تلفن همراه شما و یا اینترنت شرکت‌هایی مثل ایرانسل که بر بستر انواع مودم ایرانسل پیاده می‌شود، مثال‌هایی از اتصال بی سیم هستند.

routers-and-modems1

اینترنت ۳G و ۴G

در شبکه‌هایی که مبتنی بر اتصال بی سیم هستند از دو تکنولوژی جدید برای برقراری ارتباط استفاده می‌شود. نام این دو تکنولوژی را حتما شنیده‌اید. ۴G و ۳G  یا نسل چهارم و سوم ارتباطات بی سیم، تکنولوژی‌هایی هستند که امروزه برای برقراری ارتباط از آن‌ها استفاده می‌کنیم.

البته اگر یادتان باشد، در گوشی‌های دکمه دار و قدیمی از اینترنت‌ ۲G هم استفاده می‌کردیم! تفاوت عمده ای که بین ۴G و ۳G وجود دارد، در بهبود ارتباطات و استفاده بهینه‌تر از پهنای باند است. برای استفاده از این دو نسل اینترنت بی سیم باید از انواع مودم وای فای، انواع مودم جیبی و انواع مودم همراه که از ۴G و ۳G پشتیبانی می‌کنند استفاده کنیم.

اینترنت ۵G

کمتر از ۲ سال است که اینترنت ۵G نیز بر سر زبان‌ها افتاده است و بعضا اپراتورهایی را در گوشه و کنار جهان می‌بینیم که آزمایش‌های خود را در این زمینه آغاز کرده و به پیشرفت‌های بسیاری رسیده‌اند. بخش‌هایی از کشور‌هایی مثل کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا، به صورت آزمایشی به زیر پوشش تجاری ۵G رفته‌اند. گفته می‌شود اختلاف سرعت اینترنت ۵G نسبت به ۴G بسیار زیاد است.

در کنار تمام مزیت‌های اینترنت ۵G نگرانی‌های زیادی پیرامون زیان بار بودن این شبکه وجود دارد. طبق گفته منابعی که هنوز صحت این مطالب را ثابت نکرده‌اند، در بخش‌هایی از کشور ایالات متحده که به صورت آزمایشی اینترنت ۵G استفاده می‌شود، شاهد مرگ و میر بیش از حد پرندگان هستیم. برای بهره گیری از شبکه ۵G هم باید گوشی‌ها و انواع انواع مودم همراه و انواع مودم وای فای داشته باشیم که توانایی پشتیانی سخت افزاری و نرم افزاری از اینترنت نسل پنجم را داشته باشند.

 

مودم بی سیم یا مودم وای فای WiFi و انواع آن

routers-and-modems-1-2

در این بخش قصد داریم در مورد انواع مودم وای فای صحبت کنیم. همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد، یکی از راه‌های تبادل داده در شبکه‌های مخابراتی، استفاده از انواع مودم وای فای یا بی سیم است. مودم‌های بی سیم یا WiFi عمده بازار انواع مودم‌ ها را در اختیار دارند. از جمله دلایل اقبال به این مودم‌ها را می‌توان افزایش روز افزون تعداد کاربران تلفن‌های همراه، تبلت‌ها و لپتاپ‌ها دانست.

در هر خانه اگر نگاه کنیم، اعضای خانواده همه گوشی هوشمند و به ازای هر ۳ نفر یک لپتاپ وجود دارد. گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها تنها می‌توانند از طریق مودم‌های بی سیم به اینترنت متصل شوند و طبیعی است که خریدارن انواع مودم ADSL که تنها ارتباطات با سیم را برای کاربران به همراه دارند، بسیار کم شوند.

چرا مودم های بی سیم محبوب ترند ؟

از دلایل محبوبیت بسیار بیشتر انواع مودم وای فای  نسبت به مودم های با سیم یا همان انواع مودم ADSL ، چند کاربره بودن آن‌هاست. شما با خرید یک مودم وای فای می‌توانید به طور متوسط (بدون در نظر گرفتن سرعت اینترنت شما) با ۱۶ کاربر به آن متصل شوید اما بهترین مودم‌های با سیم نیز نمی‌توانند این تعداد کاربر را پشتیبانی کنند.

از این گذشته، به جز انواع مودم جیبی و انواع مودم همراه، دیگر انواع مودم وای فای به نوعی نقش مودم با سیم را نیز برای شما بازی می‌کنند. عمده مودم‌های بی سیم دارای ۱ الی ۴ پورت LAN برای ارتباطات با سیم نیز هستند که عملا خرید مودم‌های صرفا با سیم را بدون توجیه می‌کند. تنها برتری مودم‌های با سیم، قیمت ارزانتر آن‌هاست . اما با یک حساب سرانگشتی متوجه می‌شویم که پرداخت پولی حتی دو یا سه برابر بیشتر برای خرید مودم‌های وای فای می‌تواند از لحاظ اقتصادی بسیار به صرفه‌تر باشد.

مودم‌های بی سیم نیز در بین خود از درجه بندی‌های مختلفی پیروی می‌کنند. فاکتورهایی که در مقایسه انواع مودم وای فای به شما کمک می‌کنند، فاکتورهایی مثل حداکثر پهنای باند پشتیبانی کننده، تعداد پورت برای اتصالات سیمی، نوع سیگنال، برد آنتن دهی و … است.مودم‌هایی نیز که آنتن‌های بیشتر از یکی دارند نسبت به آن‌هایی که یک آنتن دارند هم گرانتر هستند و هم برد آنتن دهی طولانی‌تری دارند.

routers-and-modems-2-600x590

البته مودم‌های بی سیم دسته بندی منظم تری هم دارند که به توضیح آن می‌پردازیم. مودم‌ها به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند:

مودم‌های سری A و B

این نوع‌ مودم‌ها، از قدیمی‌ترین انواع مودم وای فای هستند. پوشش داخلی و خارجی این سری از مودم‌ها حدود ۱۵٫۵ و ۲۲٫۸ متر است.

مودم‌های سری G

مودم‌های سری خوب! (حرف G اول کلمه Good است)، این نوع مودم‌ها پوشش داخلی و خارجی معادل ۴۵٫۷ و ۹۱٫۵ متر دارند که حدودا دو برابر پوشش دهی مودم‌های سری A و B است. سرعت انتقال این نوع مودم‌ها حداکثر ۱۲۸ مگابیت بر ثانیه است. مودم‌های بی سیم سری G بهترین انتخاب برای کاربران خانگی است.

 

مودم‌های سری N

جدیدترین نسل مودم‌های بی سیم، مودم‌های سری N (حرف N بیانگر عبارت Newest generation است) هستند. پوشش داخلی و خارجی این مودم‌ها حدود ۷۶٫۲ و ۱۸۲٫۸ متر است. سرعت انتقال این نوع مودم‌ها در مقایسه با سری‌های قبلی بسیار بالاتر و چیزی در حدود ۶۰۰ مگابیت بر ثانیه است. مودم‌های سری G که از سپتامبر سال ۲۰۱۰ وارد بازار شده‌اند، مناسب برای شرکت‌ها، سازمان‌ها و خانه‌های بسیار بزرگ هستند.

انواع روتر های شبکه

روتر‌های نرم افزاری

یکی از انواع روتر ها، روترهای نرم افزاری است. روترهای نرم افزاری به نوعی در سیستم عامل‌های شبکه تعبیه شده‌اند،به طور مثال در لینوکس نرم افزاری که عملیات روتینگ را انجام می‌دهد تعبیه شده و این نرم افزار ممکن است در فایروال و یا گیت وی و یا هردو ادغام شده باشد.

tp-link-TD-W8961N

روترهای سخت افزاری

دیگر نوع از انواع روتر ها، روترهای سخت افزاری هستند. سخت افزارها، با تکیه بر نرم افزارهای خود عملیات روتینگ را انجام می‌دهند. استفاده از انواع روتر های سخت افزاری بسیار متداول‌تر از نوع افزاری آن است چرا که انواع روتر های سخت افزاری پرسرعت‌تر و قابل اطمینان‌تر از روترهای نرم افزاری هستند. روترهای سخت افزاری قابل جایگزین با انواع نرم افزاری نیستند و انتخاب معقول تری است که از انواع سخت افزاری استفاده کنیم.

در هنگام خرید یک مودم به چه نکاتی باید توجه شود؟

باید به فاکتورهای مختلفی توجه کنید. قدرت آنتن دهی، حداکثر سرعت و پهنای باند و بی سیم و با سیم بودن مودم از جمله مهم ترین فاکتورهای انتخاب شما هستند. در بازار ایران برند‌های تی پی لینک، دی لینک، ایسوس، زایکسل، تندا، یوتل و هواوی از جمله مطرح‌ترین و فراوان‌ترین برند‌های موجود هستند. 

البته برند مودم‌ها محدود به این چند مورد نیست، اگر کمی جست و جو کنید با برندهایی گمنام‌تر مثل زولتریکس، ودافون، نتیس، توتولینک، کاسدا و … نیز برمی‌خورید که از محبوبیت و شناختگی کمتری برخورداند.

routers-and-modems-5

بهترین برندهای مودم و روتر در بازار ایران

در سال‌های نه چندان دور که تحریم‌های وسایل مخابراتی توان اجرایی زیادی نداشتند در فقسه فروشگاه‌‌ها برند‌های مقرون به صرفه زیادی از وسایل الکترونیکی وجود داشتند. اما مودم‌ها و روترها هم پا به پای دیگر وسایل الکترونیکی گرانتر شدند و تنوع مدل آن‌ها نیز به چند مدل محدود شد. اکثر برند‌هایی که برای خرید مودم پیش روی شما وجود دارند، چینی هستند. دی لینک و تی پی لینک را حتما در ذهن خود به عنوان برند مطرح مودم دارید.

 

در بازار پر برند وسایل شبکه، دانستن بهترین نوع آن‌ها بسیار مفید است

همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد مودم‌ها به دو دسته کلی مودم‌های وای فای و مودم‌های با سیم تقسیم بندی می‌شوند. انواع مودم ADSL  با سیم کمتر استفاده می‌شوند و بیشتر برای استفاده‌های خاص آن‌ها را به کار می‌گیرند.برای انتخاب مودم‌های صرفا با سیم بهتر است به سراغ برندهای مطمئن و معتبری مثل دی لینک و تی پی لینک بروید.

اما اگر قصد خرید انواع مودم وای فای را دارید ، انتخاب‌های شما رنگ و بوی متنوع‌ تری به خود می‌گیرد. انواع مودم همراه ، انواع مودم جیبی و انواع مودم وای فای همگی زیر مجموعه مودم‌های بی سیم هستند و شما باید بسته به کاربری مورد نظر خود یکی از آن‌ها را خریداری کنید. مودم‌های تی پی لینک و دی لینک به علت داشتن سابقه طولانی در بازار ایران شاید از نظر فروشندگان مودم‌ها، بیشتر پیشنهاد شوند.

انواع مودم‌های بی سیم زایکسل نیز در بازار وجود دارند و عموما از لحاظ قیمت از برندهایی مثل تی پی لینک، دی لینک، ایسوس و هواوی گران‌تر هستند. بسته به نوع مودم، برد آنتن دهی و … مودم‌های بی سیم از قیمتی در حدود ۲۵۰ هزار تومان شروع می‌شوند و تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هم پیش می‌روند.

 

مودم بی سیم

برای خرید روتر پیشنهادهای متفاوت ‌تری داریم. در بازار انواع روتر ها با قیمت‌های مختلفی وجود دارد. در بازار ایران انواع روتر ها در برندهای مطرحی مثل تی پی لینک، هواوی، شیائومی و … وجود دارند. همچنین انواع روتر ها با برندهای کمتر شناخته شده‌ای مثل فی نت، راکاس، تلنت، ای دیتا و … هم در بازار دیده می‌شوند. اما دو برند بسیار قوی در زمینه انواع روتر ها وجود دارند که لازم است بر روی انتخاب آن‌ها تمرکز ویژه‌ای کرد.

روتر سیسکو و روتر میکروتیک از بهترین برندهای موجود برای انواع روتر ها هستند. روتر میکروتیک، محصولاتی با بازدهی عالی و کارکرد مناسب هستند اما عده زیادی هستند که به روتر سیسکو اعتماد بیشتری دارند. روتر سیسکو به علت سابقه درخشانی که در این صنعت دارد، نسبت به روتر میکروتیک کمی گرانتر است.بازه قیمتی انواع روتر ها بسیار مختلف است

نوعی از مودم‌های بی سیم، انواع مودم جیبی و انواع مودم همراه هستند اخیرا برای کسانی که مدام در سفر و ماموریت‌های کاری هستند وسیله‌ای پر استفاده تلقی می‌شود. از برند‌های مطرح مودم‌های جیبی و همراه، ایرانسل و ZTE است. شرکت ایرانسل که در بین اپراتورها ارائه دهنده گسترده‌ ترین خدمات اینترنتی است به شما پیشنهاد خرید انواع مودم ایرانسل را می‌دهد که می‌توانید بسته به بودجه و نیاز خود یکی از آن‌ها را خریداری کنید.

انواع مودم ایرانسل بسته به کاربری شما وجود دارند که از رنج قیمتی ۴۵۰ هزار تومان تا ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت گذاری شده‌اند. البته انواع مودم ایرانسل ساخت خود این شرکت نیستند. این مودم‌ها متعلق به برندهایی چون هواوی و تی پی لینک هستد. اگر قصد خرید دارید، به وبسایت این شرکت سری بزنید تا انواع مودم ایرانسل و بسته‌های اینترنتی که بعضا به عنوان پیشنهاد ویژه برای شما به نمایش گذاشته می‌شود را ببینید.

اگر سوالی در این مورد برایتان پیش آمد لطفا نظراتتان را کامنت کنید ، کارشناسان اِف کِی نِت در سریع ترین زمان ممکن پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود یا می توانید با ما تماس بگیرید

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا