آشنایی با قطعات سرور: پردازنده، مموری، هارد دیسک و کارت RAID
اجازه دهید این مطلب را با یک سوال شروع کنیم. سرور چیست؟ خب، مهم نیست که در زمینه تجهیزات الکترونیکی فعالیت میکنید یا نه، با این حال مطمئنا تا الان اسم سرور به گوشتان خورده است. به طور کلی میتوان گفت که سرور درست شبیه به یک کامپیوتر است، با این تفاوت که امکانات و قابلیتهای بیشتری را در اختیار کاربر میگذارد.
همچنین به طور تقریبی تمامی سرورها خدمات مبتنی بر سازمان را ارائه میکنند ؛ به این خاطر که این مدل باید نسبت به نمونه خانگی تعداد دادههای بیشتری را مدیریت و سازماندهی کند. زمانی که یک سرور انتخاب میکنید باید بدانید که فقط و فقط یک سرور نمیخرید، بلکه این سیستم شامل اجزای کلیدی است.
در واقع قبل از خرید شما باید بدانید که این سرور دقیقا از چه بخشهایی تشکیل شده است.چرا؟ به این خاطر که آگاهی نسبت به این موضوع کمک میکند اهمیت وجود هر کدام از این قعطعات را درک کنید.
در نتیجه میتوانید بهترین Server را برای مجموعه خودتان انتخاب کنید. در این مطلب ما قصد داریم که نگاه دقیقتری به قطعات و اجزای تشکیل دهنده سرور بیندازیم، که شامل پردازنده، مموری، هارد دیسک و کارت RAID میشود
پردازنده (CPU) از اجزای تشکیل دهنده سرور
واحد پردازش مرکزی یا همان CPU یکی از اصلیترین تجهیزات سرورهای الکترونیکی است و در واقع به عنوان هسته سرور شناخته میشود.
این واحد پردازش نقش بسیار مهمی را در یک سرور بر عهده دارد. درست مانند قلب در بدن انسان!
همان طور که خودتان هم میدانید شرکتهای بسیاری در زمینه تولید پردازندهها فعالیت میکنند. با این حال تنها تعدادی از آنها شهرت جهانی دارند.
بله، اینتل و AMD از کمپانیهای برتر تولید کننده این واحد پردازشی هستند. اگر یادتان باشد در مطلبی مجزا در مورد انتخاب پردازنده اینتل یا AMD به طور مفصل صحبت کردیم.
خب، همان طور که گفتیم پردازندههای زیادی در بازار موجود هستند. با این حال سری اینتل Xeon یکی از محبوبترین پردازندههای موجود است.
بد نیست بدانید که بسیاری از شرکتها و برندهای شماره یک از پردازندههای اینتل استفاده میکنند. از سرورهای HPE گرفته تا Dell، Huawei، Inspur و …
مموری از اجزای تشکیل دهنده سرور
مموری یا رم یکی دیگر از قطعات و اجزای تشکیل دهنده سرور است که درست شبیه به یک پل برای ارتباط با واحد پردازنده عمل میکند.
تمامی برنامههای کامپیوتر در واحد مموری اجرا میشوند، بنابراین میتوان نتیجه گرفت که عملکرد این بخش تاثیر بسیاری بر روی عملکرد کلی کامیپوتر میگذارد.
مموری هم درست شبیه به اجزای دیگر سرور خودش شامل بخشهای مجزایی است، از تراشه حافظه گرفته تا بردهای مداری، gold fingers و …
از طرفی ECC قابلیت تصحیح خودکار هم دارد. به طوری که میتواند خطاهای موجود در واحد حافظه را شناسایی و برطرف کند.
بدین شکل سیستم میتواند به راحتی به انجام فرآیندهای خودش ادامه دهد، بدون اینکه این خطاها در کارهای آن وقفهای ایجاد کنند.
هارد دیسک از اجزای تشکیل دهنده سرور
یکی دیگر از قطعات و اجزای تشکیل دهنده سرور هارد دیسکها هستند. به طوری که اگر سرور را به هسته اطلاعات شبکه توصیف کنیم، میتوانیم بگوییم که هارد دیسک هسته اطلاعات خود سرور است؛ جایی که تمامی اطلاعات کاربران و دادهها ذخیره میشوند.
همان طور که خودتان هم میدانید دادههایی که بر روی هارد دیسک ذخیره میشوند اهمیت بسیار بالایی دارند، بنابراین باید بتوان به عملکرد درست هارد دیسک اعتماد کرد.
در حال حاضر هارد دیسکها به چند مجموعه تقسیم میشوند. SATA، M.2، SAS و PCI-E.
هارد دیسکهای SATA از پر استفادهترین دیسکهای امروزی هستند. از طرفی هارد دیسکهای مکانیکی جز این مجموعه به حساب میآیند.
جالب است بدانید که هارد دیسکهای M.2 یک نسخه کوچکتر از رابط SATA به حساب میآیند. درایوهای این مدل اندازه خیلی کوچکی دارند، به طوری که ضخامت آنها حتی کمتر از ۵ میلی متر است. بنابراین فضای کمی هم اشغال میکنند، در نتیجه برای سیستمهای نازک و سبک انتخاب بسیار مناسبی هستند.
سری SAS نسل جدید تکنولوژی SCSI است. این مدل هم درست شبیه به هارد دیسکهای معروف SATA از تکنولوژی سریال استفاده میکنند – تکنولوژی که به آنها کمک میکند سرعت انتقال بیشتری داشته باشند.
هارد دیسکهای SATA برای سرورهای low-end استفاده میشوند، در حالی که نمونه SAS بیشتر در سرورهای high-end کارایی دارند.
مقایسه هارد دیسک سرور با هارد دیسک کامپیوتر
در مقایسه با هارد دیسکهای کامپیوتری، هارد دیسکهای سرور چنین مزیتهایی را در اختیارتان میگذارند:
هارد سرور سرعت بالاتری دارد
این هارد دیسکها عموما یک حافظه کش ثانویه هم دارند – ۱ تا ۱۶ مگابایت. همچنین زمان دسترسی هم نسبتا کوتاه است. با این حال نرخ انتقال داخلی و خارجی بیشتر است. در آخر اینکه نرخ انتقال داده میتواند در هر ثانیه ۴۰، ۸۰، ۱۶۰ و ۳۲۰ مگابایت باشد.
هارد سرور دارای قابلیت اعتماد بیشتری هستند
از آن جایی که هارد دیسکهای سرور ۷ روز هفته و به صورت ۲۴ ساعته در حال کار هستند، بنابراین زیر فشار کاری بالایی قرار گرفتهاند. به طور کلی میتوان گفت که هر مشکلی در هارد دیسکها میتواند عواقب بسیار زیادی را برای کل سرور به همراه داشته باشد.
همین موضوع باعث شده که هارد دیسکهای فعلی از تکنولوژی S.M.A.R.T کمک بگیرند. تکنولوژی که قابلیت خود نظارت، تجزیه و تحلیل و همچنین گزارشدهی را در اختیار هارد دیسکها قرار میدهد. از طرفی تمامی شرکتهای سازنده هارد دیسکها سعی کردهاند که با استفاده از این تکنولوژی و فناوریهای جانبی تا حد امکان از امنیت دادهها مطمئن شوند.
هارد سرور از hot swap پشتیبانی میکنند
Hot Swap یک متد نصب هارد دیسک است که در برخی سرورها پشتیبانی میشود. در واقع شما میتوانید یک هارد دیسک را از سرور جدا کنید یا حتی به آن اضافه کنید، بدون اینکه نیازی باشد تمام سرور را متوقف کنید.
اینجا خود سیستم عامل به صورت کاملا خودکار تغییرات مربوط به هارد دیسکها را تشخیص میدهد. زمانی که سرورهای شما به صورت ۲۴ ساعته در حال فعالیت هستند این قابلیت بسیار کارآمد خواهد بود.
هارد سرور بیشتر از رابط SAS استفاده میکنند
اکثر سرورها از هارد دیسکهای SAS استفاده میکنند. هارد دیسکهایی که توان عملیاتی دادهای بالایی دارند و از طرفی خیلی کم و به ندرت از پردازنده استفاده میکنند.
فراموش نکنید که دیسکهای SAS تنها در کنار رابط SAS کارآمد هستند. با این حال یکسری از مادربوردها رابطهای SAS را ادغام میکنند، در حالی که برخی دیگر از کارتهای رابط SAS اختصاصی استفاده میکنند.
بد نیست بدانید که SASها میتوانند از تعداد دستگاههای بیشتری هم پشتیبانی کنند – تعداد این دستگاهها با نمونه SATA قابل مقایسه نیست.
کارت RAID از اجزای تشکیل دهنده سرور
و اما میرسیم به آخرین قطعه از اجزای تشکیل دهنده سرور، یعنی کارت RAID.
کارت RAID یک آرایه از دیسکهای مستقل است – به عبارت خلاصهتر disk array. در واقع RAID تکنولوژی است که باعث میشود هارد دیسکهای مستقل بسیاری(هارد دیسکهای فیزیکی) با روشهای مختلفی با هم ترکیب شوند و در نتیجه گروهی از هارد دیسکها(هارد دیسکهای لاجیکال) را شکل دهند.
این کار باعث میشود که نه تنها عملکرد ذخیره سازی بهتری در اختیار داشته باشید بلکه اعتماد به این فضا هم نسبت به یک دیسک تنها بیشتر میشود.
جالب است بدانید که کارتهای RAID در واقع بوردهایی هستند که به منظور پیاده سازی توابع RAID استفاده میشوند.
همچنین کارتهای RAID مختلف از توابع متفاوتی پشتیبانی میکنند.
از RAID0 گرفته تا RAID1، RAID5، RAID6 و RAID10. بد نیست بدانید که کارتهای RAID اجازه میدهند تا هارد دیسکها به صورت همزمان دادههای بسیاری را انتقال دهند – در کنار این امکان قابلیت تحمل خطا را هم در اختیار آنها میگذارند. این دومین عملکرد حیاتی یک کارت RAID است.
ویژگی های اصلی تکنولوژی RAID
- ول اینکه، دادههای موجود بر روی هارد دیسک برای دسترسی به بلوک دادهای، زمان جستجوی مکانیکی را کاهش و سرعت دسترسی به دادهها را افزایش میدهند.
- قابلیت خواندن چندین هارد دیسک در یک آرایه به صورت همزمان باعث میشود که زمان جستجوی مکانیکی هارد دیسکها کاهش پیدا کند. در نتیجه سرعت دسترسی به دادهها افزایش پیدا میکند.
- سوم اینکه، با قابلیت mirroring و یا ذخیره سازی اطلاعات به صورت متوازن حفاظت و همچنین اعتماد را بیشتر میکند.
در آخر اینکه بیشترین RAIDهای استفاده شده عموما به RAID0، RAID1، RAID5 و RAID0+1 تقسیم میشوند.
در جدول زیر میتوانید مقایسه این RAIDها را مشاهده کنید:
RAID 0 | دسترسی سریع | عدم وجود تحمل خطا |
RAID 1 | تحمل خطای کامل | هزینه بالا |
RAID 5 | همراه با قابلیت انجام چند تسک(مولتی تسک) + تحمل خطا | هزینههای اضافی در حین writing |
RAID 6 | دارای عملکرد خواندن سریع، بالاترین تحمل خطا | قابلیت نوشتن کند و هزینههای بالا |
RAID 0+1/RAID10 | قابلیت تحمل خطای کامل و سریع | هزینههای بالا |
همان طور که دیدید در این مطلب سعی کردیم که قطعات و اجزای تشکیل دهنده یک سرور را بررسی کنیم. انتخاب درست و آگاهانه هر کدام از این قطعات کمک میکند که عملکرد کلی سرور هم بهبود پیدا کند.
پس بهتر است که قبل از انتخاب در اولین قدم از نیازهای سرور آگاه باشید و سپس برای خرید اقدام کنید. اگر که در این زمینه هر سوال و ابهامی دارید حتما در بخش دیدگاهها با کارشناسان اف کی نت در میان بگذارید.