آموزش ها و مقالاتمطالب آموزشی شبکه

ورک استیشن و PC چه تفاوتی با یکدیگر دارند

در این مقاله سیستم هایی همچو ورک استیشن، سرور و کامپیوترها بررسی خواهند شد و تفاوت های آن‌ها آشکار خواهد شد. کامپیوترهای شخصی فقط و فقط به سیستم‌های رومیزی و لپ‌تاپ‌ها محدود نمی‌شوند. در این بازار تنوع گزینه‌ها بسیار بالاست. از سیستم‌های تجاری گرفته تا لپ‌تاپ‌های گیمینگ و حتی ورک استیشن‌ها. اما از جمله ورک استیشن های مشهور بازار، میتوان به سیستم های برند اچ پی اشاره داشت.

از طرفی برای محیط‌های سازمانی نیز سیستمی به اسم سرور وجود دارد. البته همان طور که مشخص است هر کدام از این سیستم‌ها برای کار خاصی طراحی و توسعه داده شده‌اند. برای اینکه بتوانید یک انتخاب درست داشته باشید در ابتدا باید تفاوت بین ورک استیشن ها، سرورها و کامپیوترها را درک کنید. ما در این مطلب قصد داریم تا این سیستم‌ها را با یکدیگر مقایسه کنیم. با اف کی نت همراه باشید.

تفاوت ورک استیشن، سرور و کامپیوتر های معمولی در چیست؟

اجازه دهید در ابتدای مقاله، موضوعی را مشخص کنیم. فراموش نکنید که فرقی نمی‌کند سیستم شما یک سیستم رومیزی، لپ‌تاپ، سیستم گیمینگ، server و یا حتی workstation باشد. در نهایت همه آن‌ها زیرمجموعه کامپیوترها محسوب می‌شوند. از طرفی تمامی این سیستم‌ها از تجهیزات مشخصی تشکیل شده‌اند، تجهیزاتی که به سیستم زندگی می‌بخشند. از شاسی سیستم گرفته تا منبع تغذیه، مادربورد، واحد پردازنده، کارت گرافیک، مموری، هارد دیسک و …. مورد بعدی سیستم عامل دستگاه‌هاست. در این مورد هم با چند گزینه سر و کار دارید که از آن‌ها می‌توانیم به ویندوز و سیستم عامل لینوکس اشاره کنیم.

برای مقایسه درست این محصولات باید عوامل زیر را در نظر گیریم:

تفاوت های سخت افزاری و نرم افزاری

نحوه عملکرد سیستم ها

کاربرد سیستم ها

برای مثال شما نمی‌توانید تنها برای بازی یا حتی تماشای فیلم یک سرور قدرتمند بخرید. در واقع این امر فقط هزینه گزافی بر روی دست‌تان می‌گذارد. بلکه برای اینکه بتوانید بازی‌های کامیپوتری را استریم کنید، بهتر است که یک لپ‌تاپ گیمینگ تهیه کنید.

ورک استیشن، سرور و کامپیوترهای معمولی که در این مطلب از آن‌ها صحبت می‌کنیم همگی برای استفاده‌های ابتدایی و شخصی هستند. در واقع ساده‌تر بگوییم، از این سیستم‌ها برای اهداف سازمانی استفاده نمی‌کنند.

 همچنین تفاوت بین سخت‌افزار و سرور یک مفهوم کلی است. این مفهوم برای مجموعه‌ای از کامپیوترها استفاده می‌شود. به این خاطر که از نظر کاربردی و در عمل، این سیستم‌ها شامل مجموعه‌ای از اطلاعات مربوط به خدمات شبکه، اطلاعات OA و سرویس‌های مالی هستند.

همان طور که خودتان هم می‌دانید سرورها به طور کاملا اختصاصی برای شبکه‌ها و سرویس‌های سازمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند. به عنوان مثال Blade servers یکی از انواع مختلف سرورها هستند. که در مطالب قبلی به طور مفصل درباره آن‌ها صحبت کردیم. به تصویر زیر دقت کنید، این عکس یک سرور Blade را نشان می‌دهد:

 
SERVER-WORKSTATION-FKNET.IR_

پردازنده‌های بکار رفته در سرورها، ورک استیشن‌ ها و کامیپوترها چه تفاوتی با هم دارند؟

قبلا در مورد اجزای تشکیل دهنده یک سرور صحبت کردیم. همان طور که گفتیم یک سرور از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام وظیفه‌ای بر عهده دارند. از این تجهیزات می‌توانیم به پردازنده، هارد دیسک، مموری و … اشاره کنیم. از طرفی تمامی این تجهیزات به منظور انجام فرآیندهای مخصوص به شبکه طراحی و توسعه داده شده‌اند. همین موضوع باعث می‌شود که در بخش پردازش، ثبات عملکردی، قابلیت اطمینان، امینت و حتی مقیاس‌پذیری مدیریت کاملا متفاوتی داشته باشند.

انواع مختلف پردازنده

اگر بخواهیم نگاهی به بخش پردازنده‌ها بیندازیم، می‌بینیم که مدل‌های رایجی که در کامیپوترهای شخصی استفاده می‌شوند عموما شامل core i3/i5/i7، Celeron و AMD هستند. پردازنده‌هایی که علاوه بر کامپیوترهای شخصی در سیستم‌های گیمینگ، سیستم‌های رومیزی و حتی لپ‌تاپ‌ها هم جای گرفته‌اند.

 از طرف دیگر پردازنده‌های سری Xeon اینتل، AMD Naples و سری Opteron را داریم. که مختص سرورها و ماشین‌های تجاری هستند. این مدل‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که بتوانند حجم کاری زیاد را به راحتی مدیریت کنند. همچنین از قدرت محاسباتی بالا، ثبات، کارایی و چابکی بیشتری برخوردارند. در نتیجه چه در سیستم‌های شخصی یا سرورهای سازمانی، پردازنده‌ها وظیفه انجام محاسبات و پردازش‌ها را بر عهده دارند. تفاوت این دو در قدرت و عملکردشان خلاصه می‌شود.

تفاوت در تعداد پردازنده ها

تفاوت دیگری که در ورک استیشن ها و کامپیوتر های معمولی می‌بینید تعداد پردازنده‌هاست. همان طور که می‌دانید در سیستم‌های شخصی عموما از یک CPU استفاده می‌شود. این در حالی است که در سرورها چندین پردازنده(حتی به صورت خوشه‌ای) تعبیه می‌شود. به عنوان مثال سرورهایی که در موسسات هوا فضا، نظامی، پزشکی، آب و هوا، امور مالی و … استفاده می‌شوند همگی چندین CPU دارند.

فکر می‌کنید چرا؟ بله دقیقا، به این خاطر که این موسسات نه تنها داده‌های بسیار زیادی تولید می‌کنند، بلکه به یک واحد پردازش قوی برای انجام محاسبات و فرآیندها نیاز دارند. می‌توان گفت که هر چقدر حجم داده‌ها بیشتر باشد به پردازنده‌های بیشتری هم نیاز دارید. البته که در این صورت در کنار CPU به مموری و هارد دیسک قوی‌تری هم احتیاج پیدا می‌کند.

همان طور که مشخص است و تا الان متوجه شده‌اید، سرورها به صورت واحد و تکی قدرت چندانی ندارند. البته که می‌توانیم با یکپارچه و ادغام کردن آن‌ها عملکردشان را از نظر هندسی قوی‌تر کنیم. به عنوان مثال ابر رایانه‌ها(Supercomputers) از همین نمونه هستند.

ورک استیشن چیست؟

ورک استیشن – Workstation نوعی سرور است، با این تفاوت که تنها برای انجام یک کار طراحی شده است. برای مثال پردازش‌های گرافیکی و محاسباتی مرتبط با طراحی انیمیشن‌های گیمینگ و یا افکت‌های تصویری فیلم و تلویزیون از این نمونه‌ها هستند. در نتیجه ورک استیشن‌ها کامپیوترهای معمولی نیستند، مگر اینه در بخش CPU شباهت‌هایی داشته باشند.

علاوه بر این‌ها تجهیزات استفاده شده در این سیستم‌ها کاملا تخصصی و حرفه‌ای هستند. منظورمان از تجهیزات graphic card، memory، hard disk و سایز الزاماتی است که یک ورک استیشن را شکل می‌دهند. همچنین درست شبیه به سرورها، ورک استیشن هم مقیاس‌پذیری بالایی دارد. از طرفی از هارد دیسک‌ها و پلاگین‌های متنوعی هم پشتیبانی می‌کند.

استفاده از ورک استیشن ها چه مزایایی دارد؟

فرض کنید شما قصد ساخت یک انیمیشن را دارید. در حین این کار نه تنها حجم داده‌های تولید شده بسیار زیاد است بلکه یک تیم چندین نفره پشت این ماجرا هستند. در چنین شرایطی به عنوان مثال تعویض هارد دیسک کاملا غیرممکن به نظر می‌رسد.

از طرفی هارد دیسک U یا حتی موبایل(سیار) هم نمی‌تواند چنین حجم کاری را مدیریت کنید. خب، پس چاره کار کجاست؟ سریع‌ترین راه حل در چنین شرایطی تعویض هارد دیسک‌هاست. این دقیقا همان قابلیتی است که سرورها و ورک استیشن‌ها در اختیارتان می‌گذارند. در این سیستم‌ها می‌توانید به راحتی و بدون وقفه تجهیزات مورد نیازتان را تعویض کنید.

خوشبختانه بعد از توسعه‌ها و تغییراتی که در ساختار ورک استیشن‌ها صورت گرفت، عملکرد قوی سخت‌افزاری آن‌ها تنها به نمونه‌های رومیزی محدود نمی‌شود. در واقع در مدل‌های سیار هم می‌توانید به چنین قابلیت‌هایی دسترسی داشته باشید. به طوری که این مدل‌ها هم می‌توانند به راحتی برای انجام کارهایی مثل خروجی‌ گرفتن‌های گرافیکی، ۳D Max، برنامه CAD، تدوین ویدیو و … مورد استفاده قرار بگیرند.

 تا جایی که این روزها لپ‌تاپ‌های سبک قابل حمل هم بدون وقفه چنین قابلیت‌هایی را در اختیار کاربران می‌گذارند. از این نمونه‌ها می‌توانیم به مدل‌های HP ZBOOK15 G5، ThinkPad سری P، سری Dell Precision و Haier Lingyue DS اشاره کنیم. این ورک استیشن‌ها در درجه اول به منظور پردازش‌های گرافیکی و کارهای مرتبط با طراحی توسعه داده شده‌اند.

دقت در ورک استیشن

ورک استیشن‌های طراحی باید در کنار قدرتمند بودن کاملا دقیق باشند. زیرا نرم‌افزارهایی که کاربران با آن‌ها کارهای گرافیکی را انجام می‌دهند به دقت بسیار بالایی نیاز دارند. از SolidWorks گرفته تا سری نرم‌افزارهای Adobe، AutoCAD، C4D Stereo برای eDrawings، PTC، Jacket، PDMS و … در چنین شرایطی ورک استیشن مورد نظر نه تنها به یک پردازنده قوی بلکه به یک کارت گرافیک قدرتمند هم نیاز دارد.

کارت گرافیکی پر قدرت

در طی سال‌های اخیر بازار کارت‌های گرافیک هم تنوع بسیار زیادی داشته است. از نمونه‌های نازک و باریک گرفته تا مدل‌های گران قیمت‌تر و حرفه‌ای‌تر. در طی این مدت اغلب این سیستم‌ها به کارت‌های گرافیکی NVIDIA GeForce GTX سری ۱۰، سری MX100 و AMD Radeon مجهز شدند. جالب‌تر اینکه برای استفاده‌های شخصی این کارت‌های گرافیکی قیمت‌های نسبتا مقرون به صرفه‌ای دارند.

کارایی کارت های گرافیکی

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن سا

این کارتها برای استفاده‌های روزانه مثل پردازش‌های صفحه نمایش بازی و یا حتی بهینه سازی‌های مرتبط با آن نتایج کاملا روان و دقیقی را در اختیارتان می‌گذارند. با اینکه می‌توان آن‌ها را توسعه داد.

اما در رابطه با کاری که طراحان گرافیکی انجام می‌دهند قضیه کمی متفاوت است. به این خاطر که عمل پردازش یک فرآیند ظریف و با دقت بالاست. این فرایند بدون پردازش دقیق به نتیجه دلخواه نمی‌رسد. فراموش نکنید نتیجه‌ای که در آخر می‌بینید حاصل تلاش یک طراح و پیکسل‌هایی که کنار هم جمع‌آوری کرده است.

بنابراین می‌توان اینطور گفت که یک کارت گرافیک سطح حرفه‌ای دقیقا شبیه به خط تولید یک محصول است. و می‌توان از آن انتظار بهره‌وری داشت. از کارت‌های گرافیک حرفه‌ای می‌توانیم به این دو سری کارت، اشاره داشت:

  • سری P کارت NVIDIA Quadro
  • سری AMD Radeon Pro

ختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

PROCESSER-CPU-FKNET.IR-

قیمت کارت های گرافیکی

یکی دیگر از قطعات ورک استیشن ها کارت گرافیکی است. موضوع دیگری که کارت‌های گرافیک حرفه‌ای و معمولی را از هم متمایز می‌کند مسئله قیمت است. مشخصا برای خرید کارت‌های گرافیک حرفه‌ای(و حرفه‌ای هم سطح) نسبت به نمونه‌های معمولی باید هزینه بیشتری پرداخت کنید. جدای از این‌ مسئله عواملی مانند تحقیق و توسعه، مواد اولیه برای تولید کارت‌های حرفه‌ای، تولید در محیط‌هایی با چگالی بالا و بار زیاد کاری باعث می‌شوند که این نمونه‌ها کیفیت و عملکرد بهتری داشته باشند.

از طرفی به طور کاملا مشابه، ورک استیشن‌های سیار و دائمی با پیکربندی کاملا یکسان، از کامیپوترهای معمولی گران‌تر هستند. مسلما فاکتورهای زیادی بر روی این تفاوت قیمت تاثیر می‌گذارند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ورک استیشن و مشاوره خرید آن‌ها با کارشناسان فروش اف کی نت در تماس باشید.

 

آیا تفاوتی بین سیستم و نرم‌افزار وجود دارد؟

بله، با اینکه این تفاوت چشمگیر نیست، اما با این حال به نیاز نهایی کاربر بستگی دارد. برای مثال ویندوز ۱۰، همان طور که می‌دانید دارای نسخه‌های Home، Pro، Education و Enterprise است که از رایج‌ترین نسخه‌های این سیستم عامل هستند. قبلا گفتیم که نیاز کاربر نهایی در اینجا الویت دارد. اگر که شما خودتان توسعه‌دهنده فناوری، مدیر سرویس‌دهی یا یک کاربر سازمانی هستید می‌توانید با توجه به الزاماتی که مورد نیازتان است از سیستم‌های متفاوتی استفاده کنید.

علاوه بر این، مایکروسافت یک سیستم اختصاصی برای ورک استیشن‌ها طراحی کرده است. سیستمی که با نام Windows 10 Pro for Workstation شناخته می‌شود. این سیستم نسخه توسعه یافته ویندوز ۱۰ Professional است که به طور کاملا اختصاصی برای کاربران حرفه‌ای کامپیوتر با پشتیبانی از سطح سرور و همچنین سرعت بارگذاری بسیار بالا طراحی شده است.

 همان طور که انتظار می‌رود این نسخه قیمت بسیار بالایی دارد و برای خیلی از کاربران مقرون به صرفه نیست. جالب‌تر اینکه یک سیستم ویندوز سرور کاملا شناخته شده هم در بازار داریم که علاوه بر سمت سرور در سمت ورک استیشن هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیستمی که کمک می‌کند سرویس‌های شبکه و مجازی‌سازی به راحتی اجرا شوند. همچنین لینوکس _linux  ، یونیکس _ UNIX، نت وار_ NetWare و … نیز از دیگر سیستم‌های رایج برای ورک استیشن‌ها هستند.

مسئله دیگری که اینجا مطرح است موضوع امنیت سیستم است. فراموش نکنید که ورک استیشن‌ها و سرورها در مقایسه با کامپیوترهای معمولی، امنیت بهتری دارند. به عنوان مثال در یک LAN کامیپوتر شخصی هیچ نیازی به نصب برنامه فایروال یا آنتی ویروس نیست. در حالی که در سمت سرور این یک مسئله مهم و حیاتی است. وجود همین برنامه‌های مختلف امنیتی و ریکاوری باعث شده که نه تنها سیستم‌های سرور و ورک استیشن امنیت بیشتر، بلکه توانایی مقاومت بالاتری هم داشته باشند.

سخن پایانی در مورد ورک استیشن ها

در این مطلب دیدیم که کامیپوترهای سطح سرور استفاده‌های بخصوصی دارند و برای تمامی کاربران عادی، یک نیاز اولیه نیستند. این در حالی است که کاربران حرفه‌ای گرافیکی برای اجرای برنامه‌هایی مثل ۳D Max، Maya، AutoCAD و SolidWorks به یک ورک استیشن کاملا حرفه‌ای و قدرتمند نیاز دارند.

اگر که تنها برای تماشای فیلم یا انجام خریدهای آنلاین به یک سیستم نیاز دارید – سیستمی که مرتب هم استفاده نمی‌شود، به دنبال یک کامپیوتر سطح معمولی و ارزان‌تر باشید. اما اگر نازمند سیستمی هستید که یک درجه بالاتر باشد و بتوانید به راحتی برنامه‌هایی مانند فتوشاپ را در آن اجرا کنید یا ویدیوهای HD گیمینگ را ببینید، باید برای خرید یک کامیپوتر بهتر اقدام کنید. از طرفی اگر که گیمر حرفه‌ای هستید و بازی‌های آنلاین استریم می‌کنید بهترین انتخاب برای شما لپ‌تاپ‌های گیمینگ هستند. اگر که از نظر بودجه‌ هم محدودیتی ندارید خودتان می‌توانید یک سیستم کاملا حرفه‌ای را سرهم کنید

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا